Rating:8.5

De Scheepskameel really understands good hostmanship. The whole evening is about you as a guest. Great food, only German wines.

“Hallo, ik ben Bob.” De jonge man – die een zoon van Freddy Mercury zou kunnen zijn – steekt zijn hand uit, luistert naar onze namen en heet ons welkom. Toch een stuk leuker dan een streng kijkende poortwachter die alleen maar wil weten of we op zijn of haar lijstje met reserveringen staan. Sophie, die we de hele avond aan tafel hebben, is al ook zo’n pareltje. Ze vult het water bij voordat het op is, weet van alles te vertellen over eten en wijn en is gewoon heel aardig. Met de gastvrijheid zit het wel goed in De Scheepskameel.
De Scheepskameel is een groot restaurant op het voormalige Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Het uitzicht over het IJ, richting Nemo en het Centraal Station, is prachtig, zeker wanneer de zon achter de bibliotheek begint te zakken. De keuken is helemaal open; je kunt alles zien en horen wat de witte brigade doet.
Het restaurant schenkt alleen maar Duitse wijnen. De bubbel is een verdienstelijke sekt van Von Bühl, die in de neus geroosterd brood en griesmeel heeft. Als amuses komen er goed brood met gezouten boter, een plak grove worst en in het zuur gelegde rauwkost op tafel.
De kaart is ingedeeld in vijf categorieën: rauw, groenten, vis/vlees, kaas, zoet. We beginnen met een plateau rauwe vis: twee verschillende oesters per persoon, zeebaars, gamba’s en coquilles. Als smaaktoevoegers het gebruikelijke partje citroen en azijn met sjalotjes. Maar ook tijgermelk: het mengsel van onder meer limoensap, peper en koriander waarin Peruvianen (en daarna de rest van de wereld) rauwe vis ‘gaart’; door het zuur van de limoen breken de celwanden en krijgt de vis een structuur die met gaarheid is te vergelijken. En geweldige olijfolie die samen met het grove zeezout de toch al weergaloze coquilles een extra oppepper geeft. De Riesling van Am Stein die erbij komt, heeft geen restsuikers, maar wel veel fruit; fantastische combi. De wijn zit in de voor de regio Franken typische Bocksbeutel, een ellipsvormige fles die een ramp is om thuis in je wijnrek te bewaren. Bij De Scheepskameel lossen ze dat op door hun wijnen gewoon in de doos te bewaren. Je loopt door een paradijs van wijndozen als je achterin de zaak naar de wc gaat.
Het groentegerecht is een klassieker van deScheepskameel: aardappel, ei en ui. De aardappel komt als rösti, de ui is gekonfijt en er is een saus van gemaakt en het ei is zou 63 graden moeten zijn volgens de kaart. Dat is een temperatuur waarbij het eiwit net stolt en de dooier nog loopt. Blijkbaar stond in dit geval het waterbad niet op de juiste temperatuur afgesteld, want de dooier loopt niet en dat haalt een deel van de lol van het gerecht weg. De boerse smaken zijn overigens in orde en de mestige Spätburgunder vergoedt veel van de teleurstelling, zeker als Sophie weer een slokje extra schenkt.
Bij het vleesgerecht komt het voorjaar op tafel: de morilles zijn weer in het seizoen. Deze exclusieve paddenstoel met zijn kenmerkende rimpelige hoedje komt bij een boudin blanc. Anders dan de naam suggereert is dat geen bloedworst maar een worst met – in dit geval – kalfsvlees (kan ook varken zijn), eieren, room en kruiden. Het is een subtiele, romige, volle worst waaraan de morilles, waarvan ook de jus is gemaakt, een prachtige aardsheid toevoegen, die onderstreept wordt door de Spätburgunder (niet dezelfde als bij de ei en ui). De stukjes koolrabi maken het af.
Het dessert smeert alles onverbiddelijk dicht. In een glazen coupe ligt onderin een rijke chocolademousse, bovenop een bolletje vanille-ijs dat is omringd door advocaatroom. Zo simpel maar zo lekker. Het ijs is perfect: room, eieren, vanille, het echte werk, niks nep. Bovenop wat gezouten notenkruimels. Erbij een glaasje Sylvaner die botrytis heeft gehad, de edelrot die goede dessertwijnen een extra bite geeft.
De Scheepskameel is een feestje. Heerlijk eten, geweldige wijn, supergastvrij personeel die weten wat ze serveren, een mooie plek. Niks meer aan doen. Alleen de volgende keer dat eitje laten lopen graag.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 European Leadership Platform

Log in with your credentials

Forgot your details?