Rating:7

Subtle Western flavors injected into the firm basis of Chinese cuisine. One of the few Oriental restaurants with a Michelin-star. There is nothing wrong with the food but it is rarely exciting.

HanTing is een van de weinige Oosterse restaurants in Nederland met een Michelin-ster. Chef-kok Han Ji en zijn echtgenote Ting gebruiken de duizenden jaren oude traditie van de Chinese keuken als basis en geven er een eigentijdse, culinaire draai aan. Op de kaart zie je daardoor ingrediënten die je niet heel vaak tegenkomt: kwal, eendentongetjes, Chinese pruimen en tofu.
Het restaurant zit in een druk straatje in het centrum van Den Haag. Het is een smalle, diepe ruimte met veel hout en rood. Het voelt wel Aziatisch maar is weinig uitgesproken. Wij zitten aan een tafel voor twee in het smalste stukje, wat als een doorgang voelt.
De kaart bevat aantrekkelijke en interessante gerechten, maar wij besluiten ons door de chef te laten verrassen met zes gangen. Deze gerechten worden buiten de kaart om geserveerd en zijn dus niet een selectie uit wat er al op staat. We krijgen vijf amuses die zonder meer goed zijn maar vuurwerk blijft uit; we blijven vooralsnog nuchter recht op onze stoelen zitten. De gel van groentenbouillon met enoki (paddenstoeltjes) is lekker op smaak. Het snoepje van rode biet met kers is vol van smaak en krijgt een fris accentje door een anijsblaadje; het doet echter ook denken aan een culi Olvarit-hapje. Het buikspek met wortel, rettich en creme fraiche heeft vooral dankzij de dressing van rijstazijn mooie zuren maar is ook wat braaf.
Het eerste gerecht is mooi: ceviche van zalm (rauw gegaard in zuur) met daarbij wat tomaatjes, avocado, tuinbonen en een saus van miso en venkel. De Duitse weissburgunder die de sommelier erbij serveert is een uitstekende keuze. Het zoetje sluit mooi aan bij het gerecht, net als het licht filmende bij de avocado, altijd een lastige klant voor wijn.
Dan volgt het onbegrijpelijkste moment van de avond. “Om de smaak te neutraliseren” krijgen we een bolletje rijst meet creme fraiche en sesam. Waarom zou ik in hemelsnaam mijn smaak willen neutraliseren? De zuren van de ceviche spelen nog lekker na in mijn mond; laat ze even.
Alle gerechten zien er oogstrelend uit, zo ook de gebakken zeebaars met een saus van inkt, wat stukjes inktvis en blokjes tofu. De blokjes tofu zijn waarschijnlijk voor het krokante mondgevoel toegevoegd maar doen qua smaak helemaal niks.
De daarop volgende langoestine komt in drieën: rauwe tartaar, gebakken en in een cilinder. Het schaaldier is gewoon goed maar wat het gerecht bijzonder maakt is de saus van pomelo en Sichuan-peper met daarin groene puntjes van selderij, die al snel oplossen. Het zoete bittertje van het fruit, het fris-kruidige van de selderij en de Chinese peper zijn een geweldige combinatie met de zilt-zoete langoestine.
Voor het eerste vleesgerecht komt de steengrill op tafel, die blijkbaar ook buiten de wokpaleizen dienst doet. De elders jammerlijk ondergewaardeerde kalfstong komt in twee gedaantes op tafel: gekookt met een eigen bouillon en van de steengrill met little gem. De bouillon heeft de opwekkende smaak die je een griepslachtoffer gunt om aan te sterken. Met de tong in het kommetje is niks mis. De tong van de grill heeft een stevige komijnsmaak en is heerlijk krokant. De groente voegt weinig toe. Het lam van het tweede vleesgerecht is keurig maar blijft niet bij. Het dessert is een prachtig opgemaakt bord waarin chocolade en frambozen de hoofdrol spelen en rozen, citrus en amandelspijs accenten geven.
Alles bij elkaar hebben we een prima avond gehad bij HanTing. We zijn echter geen moment van onze stoelen geblazen, wat ik toch altijd hoop bij een restaurant met een ster. ‘Keurig’ is het woord dat het beste past bij HanTing en dat geldt voor het lekkere maar niet indrukwekkende eten, het bijzonder vriendelijke maar wat brave personeel en de smaakvolle en wat brave inrichting.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 European Leadership Platform

Log in with your credentials

Forgot your details?