Rating:7

Great cuisine which strangely results in a lack of exciting or memorable dishes. The setting is blingbling in the Rotterdam Hilton. Author: Twan van de Kerkhof

Hotelrestaurants zijn aan een opmars bezig in Nederland. Terwijl in andere landen al op hoog niveau werd gekookt in hotels, waren La Rive in het Amstel Hotel en Excelsior in De l’Europe in Amsterdam tamelijk eenzame uitzonderingen. Andere restaurants waren vaak sombere bedoeningen met non-descript eten.

Dat is nu wel anders. Er is een grote variatie aan hotels waarvan het restaurant een of meer sterren heeft gekregen van de firma Michelin: Librije’s Zusje (**) in het Waldorf Astoria, Vinkeles in The Dylan (*), Bord’eau (**) in De l’Europe, Ciel Bleu (**) en Yamazoto (*) in het Okura, Bridges in The Grand (*), the White Room in Krasnapolsky en zo zijn er nog wel een paar.

Op een stralende dag in augustus schoven wij aan bij Joelia, gevestigd in het Hilton te Rotterdam. De verwachtingen waren hoog gespannen: het menu zag er op papier spannend uit, ze hebben één ster en chef Mario Ridder heeft een goed reputatie. Ridder werd opgeleid in De Kersentuin en De Bokkedoorns, stond onder Cees Helder aan de kachel in Parkheuvel  en kookte twee sterren bij elkaar in De Zwethheul. Helaas heeft Joelia geen terras dus moesten we naar binnen.

Bij Joelia blinkt het goud je tegemoet. Goudkleurige tafels, een gouden stoel bij de toiletten, blingbling in de accenten. Dat is opvallend – zeker in de betonnen bak van Hilton Rotterdam – want de inrichting van hotel-restaurants blijft zelden op het netvlies kleven. Er worden geen heldere keuzes gemaakt om maar niemand voor het hoofd te stoten. En toch voelt ook Joelia niet echt eigen. Het is meer een inrichting uit een designblad dan de passie van een mens.

Het eten dan. We gaan voor de full monty: het achtgangenmenu met bijpassende wijnen. We trappen heel bescheiden af. Op tafel staat een potje cashewnoten en we mogen één amuse kiezen; geen parade van hapjes zoals in andere sterrententen. Het wordt rode biet met ansjovis. Niks mis mee maar niet meer dan dat. Vol optimisme blijven we wachten op de culinaire verleidingen die komen gaan. Per gang wordt dat optimisme een tandje minder. Het is allemaal echt goed, heus, maar we gaan er niet van huilen, noch raken we er opgewonden van.

Een uitschieter is een bordje met vier stukjes paling (kan eigenlijk niet meer vanwege uitsterven maar is wel lekker), op verschillende wijze bereid en daarbij mango, papaya en gel van hoisin, (de dikke Chinese saus op basis van gefermenteerde soja). De sommelier verrast daarbij met een glas Torrontes uit Argentinië, die doet denken aan een Gewürztraminer uit de Elzas. Ook erg goed is het stukje zeetong met garnalen, knolselderij en notenvinaigrette waarbij een mooie Verdicchio. In het gerecht ruik je de zee en proef je de aarde.

De zeeduivel met pancetta en rode kool doet denken aan heel luxe fast-food. De fijngehakte zeebaars tussen dunne plakjes rode biet met visseneitjes is lekker. We ruiken, proeven en zijn steeds een tikje teleurgesteld. Het is gewoon heel erg goed maar het wordt nergens memorabel.

Datzelfde geldt voor het contact met het personeel. Ze zijn heel vriendelijk en uiterst correct, maar vrienden worden we niet. De sommelier geeft aardige toelichtingen bij de wijn en knoopt af en toe een gesprekje aan. De kelner heeft het bij bijna elk gerecht druk met een pannetje waaruit een sausje of vinaigrette op het bord wordt toegevoegd.

De twee vleesgerechten bevestigen dat er op hoog niveau wordt gekookt. De garing van het trio van kalf – lende, schenkel en zwezerik – is perfect. De duif is helemaal knap: zo rauw dat hij bijna van je bord wandelt maar wel botermals.

We concluderen na afloop dat we heerlijk hebben gegeten. We hebben geen spijt van de keuze voor Joelia, maar we komen hier waarschijnlijk niet meer terug. Echt goed, maar een tikje saai.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 European Leadership Platform

Log in with your credentials

Forgot your details?